Shri Yantra

Shri Yantra
Shri Yantra

2011. március 17., csütörtök

Szattvikus táplálkozás

„…A hindu szentírások az ételek háromféle kategóriájáról beszélnek. Vannak a tudatlanság kötőerejében lévő (tamaszikus), a szenvedély kötőerejében lévő (radzsaszikus) és a jóság kötőerejében lévő (szattvikus) ételek.

A tudatlanság kötőerejében lévő ételt több mint három órával fogyasztás előtt készítették. Az ilyen étel ízetlen, romlásnak indult s bűzös. Ide tartoznak azok a ételek is, amelyek maradékokból és érinthetetlen dolgokból (például húsból) készültek. Ezek az ételek az embert tompává, álmossá és mohóvá teszik.

A szenvedély minőségében lévő étel túl keserű, túl savanyú, sós, erős vagy csípős, esetleg száraz és égető. A hús, a hagyma, az erőspaprika, a fokhagyma és a sok fűszerrel készült ételek mind ide tartoznak. Az ilyen táplálék szomorúságot, szenvedést és betegséget okoz.

A jóság kötőerejébe tartozó ételek, mint a gyümölcsök, a gabonafélék, a tejtermékek a magvak és a frissen elkészített zöldségek a fentiekkel ellentétben lédúsak, zsírosak, egészségesek, és örömet szereznek a szívnek. Az ilyen ételek fogyasztása növeli az ember élettartamát, megtisztítja létezését, s erővel, egészséggel, boldogsággal és elégedettséggel tölti el őt.”




A jógatáplálkozás
"Állandóan külső ingerek bombáznak minket, és ez meghatározza egész étrendünket. Az ételből, amit megeszünk, a levegőből, amelyet belélegzünk, azon dolgokból, amiket látunk, érzünk, hallunk és megérintünk, épül fel külső környezetünk, és ez nagy mértékben befolyásolja és formálja belső világunkat is. Az vagy, amit megeszel, a szó szoros értelmében, mivel testünk és elménk is a táplálékból épül fel. Ahhoz, hogy az élet célját elérjük, hogy a boldogságot és tökéletességet megleljük, békés, összpontosított elmére van szükségünk. Az elme feletti uralmat megszerezni rendkívül nehéz feladat, mivel valójában inkább a fizikai test uralja az elmét. Ezért tanácsos először fizikai testünket megedzeni és uralmat szerezni felette, s ezek után az elmét már könnyű lesz megzabolázni. Ebben a folyamatban az étrendnek nagyon fontos szerepe van."


Swami Vishnu-devananda

A "helyes" jógatáplálkozás hagyományosan lakto-vegetáriánus, mely gabonákból, hüvelyesekből, gyümölcsökből, zöldségekből, diófélékből és magvakból, valamint tejtermékekből áll.

Amellett, hogy egyszerű, természetes és tápláló, ez a fajta étrend azt is figyelembe veszi, hogy az egyes ételek milyen hatást gyakorolnak az elmére és a pránára, azaz energiáinkra. Számos érv szól amellett, hogy miért válasszuk a vegetáriánus étrendet: fizikai, spirituális, pszichológiai és makro-ökonómiai indokok egyaránt.

Bevezetés, kivonat a "Jóga Szakácskönyv: Vegetáriánus ételek a test és az elme építésére" c. könyvből.

A testi-lelki fejlődést elősegítő, azaz szattvikus (tiszta) ételek

"Azok az ételek, melyek gyarapítják az életet, a tisztaságot, egészséget, örömöt és a jó kedélyt, amelyek tartalmasak és ízletesek, táplálóak és kellemesek, azok kedvesek a szattvikus egyéneknek."

Bhagavad Gíta, XVII.8.

A tiszta (szattvikus) ételek növelik a vitalitást, energiát, életerőt, egészséget és örömet, jóízűek, táplálóak, és könnyen emészthetőek. Ezek az ételek tisztává, nyugodttá teszik az elmét és erősítik a kiegyensúlyozott, higgadt, békés tendenciákat bennünk. A tiszta ételek maximális energiát biztosítanak, növelik az erőt és a teherbíró képességet és segítenek úrrá lenni a fáradtságon még azoknak is, akik megfeszített munkát végeznek. Segítik a békés hozzáállást a dolgokhoz és előmozdítják a meditáció gyakorlását. A táplálékoknak olyan frissnek és természetesnek kellene lenniük, amennyire csak lehetséges. Lehetőleg bio-termesztésűek legyenek, műtrágya és más adalékanyagoktól mentesek, s ne génkezeltek. Elfogyasztani is olyan természetes formában kellene őket, amennyire csak lehetséges. Nyersen (amit lehet), esetleg párolva vagy rövid ideig főzve.

Gabonafélék

Mint pl. az árpa, búza, fényezetlen rizs, zab és köles. Győződj meg róla, hogy az étrended tartalmaz olyan feldolgozatlan ételeket, mint zabkása és teljes kiőrlésű kenyér. Ezek jót tesznek a fogaknak és az állkapocsnak, serkentik az emésztést és a kiválasztást. A gabonafélék tartalmazzák a szükséges szénhidrátokat, a test legfőbb energiaforrását, szintén tartalmazzák kb. felét azoknak az aminosavaknak, melyekből a fehérjék képződnek. Lúgosítanak és koleszterincsökkentő hatásuk is van (pl.zabkorpa).

Hüvelyesek, diófélék és magvak

Fontos fehérje tartalmú táplálékok. A fehérjék a szervezet építőkövei. Az egészséges vegetáriánus étrend nyitja az ételek megfelelő kombinációja oly módon, hogy tartalmazza mindazokat az aminosavakat, melyek a fehérjék előállításához szükségesek.

Gyümölcsök

Frissen és aszalva, valamint tiszta gyümölcslevek. A sokféle táplálék között a gyümölcsöknek kiemelkedő szerepük van a jógatáplálkozásban. A friss, lédús gyümölcsök gyógyító hatása bámulatos. Feltöltik a testet éltető ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokkal, természetes szénhidrátforrások. A bennük található lúgos anyag tisztán tartja a vért.

Zöldségek

Igen fontos a szerepük, mivel egy sereg ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaznak és lúgosítanak. Az étrendben legyenek magos zöldségek (uborka- és tökfélék), minden leveles zöldség, valamint gyökerek és gumós termésűek. Ezeket ha lehet nyersen együk, vagy olyan kevés ideig főzve, amennyire csak lehet. (Az egyéni különbségek figyelembe vételével.)

Gyógynövények

Ízesítésre és gyógyteákhoz.

Természetes édesítők

mint méz és melasz, juharszirup vagy almalé koncentrátum. Ezek sokkal egészségesebbek, mint a fehér cukor. A nyers nádcukor a jóga étrend hagyományos része Indiában, ahol ezt valóban közvetlenül a cukornádból nyerik, és nem megy át semmilyen feldolgozáson. A fehér cukrot, ha lehet, kerüljük.

Tejtermékek

mint tej, vaj, sajt és joghurt. Hagyományosan ezek is fontos részét képezik a jógatáplálkozásnak. A modern nagyüzemi állattenyésztésben nem természetes körülmények között tartják az állatokat és mindezen túl hormonokkal és antibiotikumokkal kezelik őket. Ha tejtermékeket fogyasztasz, tedd mértékkel. Hajlamosak megnövelni a légutak váladék termelődését, amely akadályozza a légzés természetes módját.

Forrás: http://www.sivananda.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése