Shri Yantra

Shri Yantra
Shri Yantra

2011. március 17., csütörtök

A pecsétviaszgomba terápiás hatásai – avagy egy tradicionális kínai gyógyszer reneszánsza


A ganoderma gomba kivonatát tartalmazó kávék/teák/kakaó, ill. egyéb élelmiszer-kiegészítők megrendelhetők itt: http://www.gombakavehaz.dxn.hu/termekek


(M&H Communicatoins, Intelligence Unit, 2005. november )
- kivonat -

„A pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) több mint 4000 éve ismerik és használják Kínában. A kínaiak meggyőződése szerint a gomba mágikus erejénél fogva a legkülönfélébb betegségek gyógyítására alkalmas, amire a gomba egyik neve, a „Ling Zhi” is utal, ami "spirituális erőt" jelent.

A gomba készítményeit Kínában és Japánban gyógyszerként forgalmazzák, Kínában az egészségbiztosítási rendszer gyógyszerspektrumának egyik fontos eleme, az USA-ban pedig az egyébként igen szigorú Food and Drug Aministration ( Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal ) a pecsétviaszgomba felhasználását engedélyezte, és felvette a forgalomba hozható táplálék-kiegészítők listájára. A kínai adatok szerint kiterjedten és kúraszerűen alkalmazzák az általánosan leromlott egészségi állapot és az immunrendszer működésének javítására, kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében és a kemoterápia mellékhatásainak ellensúlyozására.

A pecsétviaszgomba iránti tudományos érdeklődést jelzi, hogy az utóbbi egy évtizedben egyre több, a gomba valódi hatékonyságát, tényleges biológiai értékét igazoló publikáció látott napvilágot.

Nem véletlen, hogy a Food and Drug Law Journal elemző cikkében (McGuffin és Young, 2004) a pecsétviaszgomba, az engedélyezési folyamat tíz éves gyakorlatában, mint sikertermék szerepel.

A gombát értékes orvosságnak, az uralkodók gyógyszerének tekintették, ezért használata sokáig kizárólag a császárok privilégiuma volt, akik hittek abban, hogy a gomba fogyasztása elősegíti a fiatalság, az egészség és az életerő fenntartását, azaz az élet meghosszabbításának eszköze. Részben ebből, részben a gomba előfordulásának sajátosságaiból adódóan egészen a 20. század második feléig ez a gyógyszer inkább csak az uralkodócsalád és a tehetősebb személyek számára volt hozzáférhető.

Jelentős változást hozott ebben az, hogy sikerült kidolgozni a gomba termesztési technológiáját, s ezzel a széles néprétegek számára is elérhetővé vált. Ennek következményeként felgyorsultak azok a vizsgálatok is, amelyek a gomba „mágikus” gyógyhatását korszerű tudományos eszközökkel kívánták igazolni. A feltáró munka eredményeként ma már a pecsétviaszgomba hatásait számos országban sokirányú tudományos vizsgálattal támasztották alá és a gomba komoly megbecsülést vívott ki magának.

A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) nem ismeretlen az európai ember számára sem. Az ún. lakkostapló (Ganoderma) nemzetségbe tartozik, amelyben mintegy 50 gombafaj található. Ezek közül az egész Európában, így Magyarországon is a természetes körülmények között fellelhető pecsétviaszgomba tekinthető a legjelentősebbnek. Mindeddig azonban nem élvezett valódi értékének megfelelő megbecsülést, hiszen felhasználásának távolkeleti tradícióiról keveset, vagy szinte semmit sem tudtunk.

A pecsétviaszgomba tényleges biológiai értékét a modern tudomány is mindinkább felismeri. Ezt az is jelzi, hogy az utóbbi egy évtized során számos kutató - orvos és biológus - érdeklődését keltette fel, és egyre több, a gomba valódi hatékonyságát, tényleges biológiai értékét igazoló publikáció látott napvilágot.

A gomba felhasználásának története és tradíciói

Kínában mintegy 2000 éve ismerik, és gyógyhatásáért hasznosítják. Hikino (1991) a
"Tradicionális gyógyászat modern értékelése" című átfogó munkájában a pecsétviaszgomba jelentőségét a ginzengével (Panax ginseng; C. A. Meyer) tartja egyenértékűnek, esetenként még nagyobb jelentőségűnek is.
A gomba már a Han dinasztia (i.e. 206 - i.sz. 220) idején felbukkant a kínai irodalomban "ling chih" néven. A dinasztia tagja, Wu császár a gombát a halhatatlanság eszközének és annyira fontosnak tartotta, hogy a palota falain belül neveltette. A tiltott városban egy fémmel keretezett fafaragványon ma is fellelhető az a kilenc kalapos pecsétviaszgomba, ami erre az időszakra emlékeztet.
A Han dinasztia krónikása, Pan Ku versben is megemlékezett a gomba jótékony hatásáról. A gomba orientális elismertségét tanúsítja, hogy Kínában a Yuan dinasztia időszakától (i.sz. 1280-1368) a gomba motívuma díszítő elemként szinte mindenütt megjelent, előfordult öveken, kárpitokon, bútorokon, ékszereken és festményeken, stb. Amikor a When Pei Sung dinasztiába tartozó Chen Sung császár (i.sz. 1004-1007) elrendelte, hogy a birodalom összes pecsétviasz gombáját be kell szolgáltatni, 10 000 darab összegyűjtését jegyezték le. Japánban a házak bejárati ajtaja fölé függesztették, hogy távol tartsa a gonoszt, de a menyasszony is magával vitte új otthonába, hogy odacsábítsa ezzel a jó szerencsét.
Az élet meghosszabbítására használatos Ganoderma gomba iránti bizalom a kínai és japán kultúrában sok évszázadon keresztül fennmaradt.
A gomba gyógyhatását szoros összefüggésbe hozták filozófiai tanokkal, így a taoizmussal is. Az i.sz. 1. században élő Wang Ch’ung filozófus például úgy vélte, hogy a taoisták „arany és
jade csírákkal, valamint a vöröslő fagombával táplálkoztak, s ettől testük könnyűvé vált”. Ez a fagomba minden bizonnyal a ma Ganoderma lucidum-ként ismert és gyógyhatásáért fogyasztott gombának felel meg.
Az ősi kínai tradicionális gyógyászat a gombát elsősorban mellkasi panaszok kezelésére, a szellemi teljesítmény fokozására, feledékenység enyhítésére, az agilitás növelésére és az életerő, valamint élet meghosszabbítására használta.
A jelenlegi kínai tradicionális gyógyászat a korábbi indikációs területet bővítette, s azt újabb terápiás területekkel egészítette ki. Így a Ganoderma készítményeit jelenleg ideges panaszok esetén, a betegségben legyengült szervezet erősítésére, álmatlanság, étvágytalanság, krónikus
hepatitisz, magas vérkoleszterin-szint esetén, gombamérgezések esetén (antidótumként), krónikus szívbetegség, magas vérnyomás, kimerültség, valamint rákos megbetegedések kezelésére alkalmazzák.
Az utóbbi 10-15 év során világszerte bővültek azok a kutatások, amelyek tudományos eszközökkel kísérlik meg, hogy igazolják a Ganoderma gomba hatékonyságát a tradicionális gyógyászat által javallt terápiás területeken.
Nyilvánvalóan ezek a kutatások nem szorítkoznak csupán a hatás tudományos igazolására, de célul tűzték ki a hatásért felelős biológiai anyagok izolálását, szerkezetük azonosítását.

A pecsétviaszgomba biológiailag aktív anyagai

Annak ellenére, hogy a pecsétviaszgomba gyógyító erejét több mint 4000 éve hasznosítja az emberiség, arról, hogy milyen biológiailag aktív anyagok okozhatják ezt a gyógyhatást, sokáig nagyon keveset, szinte semmit sem tudtunk. A biológiai hatásért felelős anyagok megismerése csak a múlt század 60-as éveiben kezdődött meg, majd gyorsult fel. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy a gombából izolált vegyületek biológiai aktivitását in vitro körülmények között, tudományos eszközökkel is bizonyítani lehetett. A biológiailag aktív
anyagok kimutatására irányuló több-száz tudományos munka alapján a gomba, illetve
annak spórája három jól definiálható nagyobb hatóanyag-csoport egyes képviselőit ill. egyéb értékes komponenseket is tartalmaz, melyek a következők:

Poliszacharidok …
Nukleotidok …
Aminosavak, fehérjék …
Terpenoidok …
Egyéb biológiailag aktív anyagok:
-       a lektinek,
-       a germánium,
-       az olajsav és
-       a cerebrozidok.

A pecsétviaszgomba felhasználása az egészségi állapot fenntartására, javítására

A pecsétviaszgomba egyik legnagyobb értéke immunrendszer-erősítő hatásában rejlik, amely közvetve, vagy közvetlenül egész szervezetre, annak egészségi állapotára hatással van. Ebből adódóan kiválóan felhasználható erőnléti állapot fenntartására, a betegség fellépésének megelőzésére, de kevésbé javallható egy-egy konkrét megbetegedés kezelésére.
A modern európai gyógyászatban az ilyen típusú anyagokat az „adaptogén” hatással rendelkező szerek csoportjába sorolják. Ezek az anyagok ugyanis bizonyíthatóan elősegítik, hogy szervezetünk megfelelően felkészüljön pl. váratlan stresszhatások fogadására, illetve azok kedvezőtlen hatásának kivédésére, enyhítésére. Ilyen stresszhatások lehetnek a hőmérséklet, fizikai sérülések, szervezet fizikai túlterhelése, toxikus anyagok, sugárzások, fertőzések, pszichológiai eredetű nyomás. A pecsétviaszgomba rendszeres fogyasztása elősegíti, hogy a szervezet mielőbb alkalmazkodjon a fokozott terhelést jelentő feltételekhez, s mielőbb visszanyerje korábbi normális, kiegyensúlyozott állapotát.
A pecsétviaszgombából előállított készítmények rendszeres fogyasztása ezen felül az immunrendszer működését is jelentősen javítja, immunmodulátorként hat, azaz szabályozza és aktiválja immunrendszerünket.
Az immunrendszer egyik fontos feladata, hogy észlelje a korokozók, vírusok, baktériumok és más mikroszervezetek támadását. Az immunrendszer normális működése esetén képes ezekre a támadásokra reagálni, még mielőtt szervezetünk károsodna. Amennyiben az immunrendszer működése nem megfelelő, a vírusok, baktériumok, paraziták és gombák könnyen elszaporodhatnak és megjelenhetnek a betegség tünetei. Ezekben az esetekben már csak a drasztikus hatású antibiotikumok, vírus- és gombaellenes szerek alkalmazása jelentheti a megoldást. Ilyenkor azonban már a gyógyszerek jól ismert mellékhatásaira is számítani kell. A gomba-készítmények rendszeres fogyasztásával ez a veszély elkerülhető.
A pecsétviaszgombából előállított készítmények kiválóan felhasználhatók a onkoterápiában alkalmazott besugárzás, illetve kemoterápiás kezelések mellékhatásainak enyhítésére, esetleg megszüntetésére.
A pecsétviaszgombából előállított készítmények különleges stresszvédő hatása hozzájárul az
emlékező képesség javításához, a feszültségek oldásához, illetve a koncentráló-képesség fokozásához.
Természetesen ez a hatás nem jelentkezik, ha a tüneteket olyan maradandó szervi elváltozások okozzák, mint például az Alzheimer-kór következményeként fellépő memóriazavar.

A pecsétviaszgomba jelentősége különböző megbetegedések kezelésében

A pecsétviaszgombát évszázadokon keresztül számos, sokszor igen különböző eredetű és jellegű megbetegedések kezelésére használták. Úgy vélték, hogy csaknem minden megbetegedés kezelésére alkalmas.
Ezt a tévhitet nyilvánvalóan nem szabad fenntartani, még ha néhány termékgyártó ebben érdekelt is. A tudományos vizsgálatok ugyanis egyértelműen bizonyítják, hogy a pecsétviaszgomba tényleges értéke igazából nem egy-egy konkrét betegség gyógyításában rejlik, hanem abban, hogy normalizálja a szervezet általános működését, erősíti az immunrendszert és ennek révén közvetetten hozzájárul a kóros állapotok javulásához, esetleg annak megszüntetéséhez is.
A továbbiakban azokat a fontosabb terápiás területeket soroljuk fel, amelyekben a gombakészítmények hatékonyságát a tapasztalati megfigyelések mellett klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották. Ezek a klinikai vizsgálatok elsősorban távol-keleti intézményekben folytak. Az eredmények értelmezésénél azonban tekintettel kell lenni arra, hogy a távol-keleten alkalmazott vizsgálati metodika az Európában elfogatott standardoktól
nagy mértékben különbözik, így az eredmények további megerősítésére minden bizonnyal szükség lesz.

Alkalmazása szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére

A tradicionális gyógyászatban a pecsétviaszgombát évszázadokon keresztül kardiotonikus gyógyszerként alkalmazták, rendszeresen felírták azoknak, akik szívelégtelenségre utaló mellkasi fájdalommal, fokozott fáradékonyságra utaló tünetekkel jelentkeztek, vagy a szokottnál nagyobb stressz-hatásnak voltak kitéve, esetleg konkrét vérkeringési problémákkal küszködtek. Ezeket a tapasztalati adatokat támasztották alá kínai és japán kutatók eredményei, akik megállapították, hogy a pecsétviaszgomba alkalmazása javítja a vérkeringést és fokozza a szívizom oxigénfelvételét. A hatásért felelős anyagként a triterpén struktúrával rendelkező
ganoderma savat és származékait jelölték meg. Ezen hatóanyagok vérnyomás- és koleszterinszintet csökkentő, valamint trombocita aggregáció-gátló hatását farmakológiai vizsgálatokkal is igazolták (McKenna és munkatársai, 2002).

A fenti megfigyeléseket, majd a farmakológiai vizsgálati eredményeket klinikai tapasztalatok is alátámasztják. Koronária megbetegedésben szenvedő 92 beteget vizsgálva Kínában a 20%-os koncentrációjú gombaszirup hatására a betegek mintegy 50%-nál az alvóképesség és étvágy javulását, a légszomj enyhülését, és 72 %-nál a mellkasi fájdalmak megszűnését tapasztalták. Hiperlipidémia esetén a gombaszirup fogyasztása után a vér koleszterinszintje a betegek több mint 90 %-ánál csökkent. A koszorúér megbetegedésének kezelésére eredményesnek bizonyult a gomba alkoholos kivonata: 39 beteg közül 18 meggyógyult, 17 állapota javult és csupán négy beteg állapota maradt változatlan (Dharmananda és munkatársai, 1986).

Artériás érelmeszesedésben (atheroszklerózisban) szenvedő betegek vizsgálata alapján arra az eredményre jutottak, hogy a 14 napig tartó, napi 1000 mg dózisú vizes gomba extraktummal való kezelés hatására a vérlemezek aggregációja jelentősen csökkent. Ezzel egyidejűleg mérséklődött a kialakult vérrögök nagysága és tömege (Tao és Feng, 1990).

Magas vérnyomásban szenvedő 54 beteg esetében (akik nem reagáltak a captopril és normodipin kezelésre) bizonyították, hogy a gomba extraktum 14 napos alkalmazást követően már szignifikánsan, mintegy 82,5%-kal javítja a betegek állapotát (Jin és munkatársai, 1996).
53 súlyos, középsúlyos magas vérnyomás megbetegedésben (hipertóniában) szenvedő és a normális vérnyomású vizsgálati alanyoknak 6 hónapon keresztül a gomba extraktumból előállított tablettákkal kezeltek. Megállapították, hogy a kezelés elsősorban a súlyos magas vérnyomás megbetegedésben szenvedő 12 beteg esetében volt hatékony. A középsúlyos hipertóniás betegeknél és s normális vérnyomású vizsgálati alanyoknál lényegesebb változást nem tapasztaltak, de mellékhatások sem léptek fel. A hipertóniás betegek esetében a
szisztolés vérnyomás 57,5 %-kal, a diasztolés 60,0 %-kal csökkent (Kanmatsuse és munkatársai, 1985).

Alkalmazása hepatitisz kezelésére

A klinikai vizsgálatok során vírusos hepatitiszben szenvedő 50 krónikus beteg és 50 egészséges személy összehasonlító vizsgálatát végezték el. Megállapítot-ták, hogy azoknál a betegeknél, akik 60 napon keresztül gombaporból készítettek teát, illetve C-vitamin, adenozin-trifoszfát (ATP) és koenzim-A (CoA) keveréket fogyasztottak a normális fiziológiai állapot helyreállt (Liu, 1999).

Alkalmazása emésztési zavarok megszüntetésére

A gombakészítmények fogyasztása csökkenti a gyomorsav mennyiségét, melynek túlzott felhalmozódása a gyomor és emésztőszervi fekély kialakulását segítheti elő. A gomba fogyasztása szabályozza a bélműködést és alkalmas a székrekedés, illetve az emésztőrendszerben fellépő gyulladásos folyamatok kialakulásának megelőzésére (Sing, 2003).

Asztmatikus megbetegedések kezelése

A pecsétviaszgomba készítményeit eredményesen felhasználták asztma, krónikus légcsőhurut, illetve allergiás tünetek enyhítésére. Ebben a gomba immunrendszer-erősítő, valamint gyulladáscsökkentő hatása játszhat szerepet. Felhasználható az erős dohányosok krónikus köhögési rohamainak enyhítésében azzal is, hogy elősegíti a légcső nyálkahártyájának regenerálódását (Sing, 2003).

Alkalmazása cukorbetegség kezelésére

A cukorbetegség oka a vércukorszint nem kielégítő szabályozása. A betegség két alaptípusa ülönböztethető meg. Az I. típusba azok a betegek tartoznak, akiknél nem elégséges a pankreászban termelt inzulin mennyisége, ami a vércukorszint elégtelen szabályozását eredményezi. A II. típusba azok az elsősorban idősebb betegek tartoznak, akiknél az inzulinszint főként az elhízás vagy a túlzott soványság miatt, esetleg a megfelelő mozgás hiányában instabil.
Az inzulinszint beállítása, akár inzulin injekció formájában, akár orális antidiabetikumokkal történik, nem mentes a mellékhatásoktól. A pecsétviaszgombából előállított készítmények ugyanakkor alkalmasak a vércukorszint szabályozására, különösen a II. típusba tartozó betegek esetében.
Klinikai vizsgálatokban bizonyították, hogy két hónap alatt a gombaporból előállított extraktum hatására a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje jelentősen csökkent és a folyamatosan adagolt inzulin hatásával bizonyult egyenértékűnek (Teow, 1995).

Alkalmazása a rák kemoterápiájában: az immunrendszer erősítése

A pecsétviaszgomba rákos megbetegedésekben történő eredményes alkalmazásáról elsőként Japán kutatók számoltak be. Ikekawa és munkatársai már 1968-ban leírták, hogy farmakológiai vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a pecsétviaszgomba folyékony extraktuma gátolja az egérbe transzplantált szarkóma sejtek növekedését. Számos további vizsgálat, eltérő életkorú kísérleti állatokon, különböző állatfajokon, különböző tumorféleségek esetében alátámasztotta ezt a hatást. Ezek az eredmények igen ígéretesnek tűntek, s ez motiválta, hogy Japán mellett Kínában és Dél-Koreában is, in vitro és in vivo rendszerekben egyaránt, részletes feltáró farmakológiai kutatómunka indult meg (McKenna és munkatársai, 2002).

A rendkívül összetett és bonyolult farmakológiai vizsgálatok azt tanúsítják, hogy a pecsétviaszgomba készítmények fogyasztása elősegíti a természetes rákellenes anyagok, így az interferon és az interleukin I. és II. szintézisét. Emellett a gombában felhalmozódó beta-1,3-D-glukan és béta-1,6-D-glukan tumorképződést gátló hatását is igazolták. Fenti anyagok, valamint a gomba immunrendszer-erősítő hatása együttesen járul hozzá ahhoz, hogy az onkoterápiában történt eredményes alkalmazásáról számolnak be.
A fentiek ellenére ma még viszonylag alacsony azon publikációk száma, amelyek a Ganoderma készítmények eredményes klinikai alkalmazásáról számolnak be. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos ismereteink még sok tekintetben hiányosak, másrészt a kezelések rendszerint egyfajta összetett terápiás rendszer részét képezik. A napvilágot látó publikációk azonban biztatóak.
Daganatos betegek (vese-, gyomor- és tüdőrákban szenvedők) esetében klinikai körülmények között bizonyították a gombából készített extraktum alkalmazásának előnyeit. A párhuzamosan végzett gomba és kemoterápiás, valamint az önállóan alkalmazott kemoterápiás kezelés összehasonlítása alapján megállapították, hogy a gombakivonattal kezelt betegek esetében az immunreakció viszonylag gyorsan visszaállt a normális szintre. Egyébként a gomba immunrendszerre gyakorolt kedvező hatását egészséges,
többek között idősödő személyek vizsgálata alapján külön is bizonyították (Liu, 1999).

Az immunrendszer normalizálódásának köszönhetően a pecsétviaszgomba alkalmazásának hatására a sugárkezelés és a kémiai szerek mellékhatása csökkent és a fehérvérsejt-szám változatlan maradt. Ezzel egyidejűleg a gombakezelés mellékhatást nem okozott. A betegek étvágya és életereje javult. A gombával kezelt betegek egyéb sérülései is a vártnál gyorsabban gyógyultak (Kupin, 1992). Kiegészítő kemoterápiás készítményként más vizsgálatokban
is igazolták a gomba kedvező hatását. Eredményes volt például a leukémiában szenvedő betegek állapotának javítására (Teow, 1995).

Újabb klinikai vizsgálatokban a gombából nyert poliszacharidok kedvező hatását állapították meg tüdőrákban szenvedő betegeken (Gao és munkatársai, 2003). Vizsgálataik szerint a pecsétviaszgombából nyert poliszacharidok hatására a betegséggel járó tünetek, így a láz, köhögési rohamok, gyengeségérzet, verejtékezés álmatlanság mintegy 43,8 - 84,4 %-os mértékben csökkent. Erősödött a betegek immunrendszere és megnőtt a sejtvédő mechanizmus aktivitása.
A rendelkezésre álló – gyakorlati tapasztalatok és tudományos vizsgálatok alapján a pecsétviaszgomba felhasználása rákos betegségben szenvedők kiegészítő terápiás készítményeként az alábbi területeken érdemel megfontolást:

a) A pecsétviaszgomba készítmények alkalmazása csökkentheti a kemo- és radioterápiás kezelések mellékhatásait, az azzal járó fáradtságot, étvágytalanságot, hajhullást, a csontvelő működésének gátlását, a fertőzések veszélyét.
b) A pecsétviaszgomba alkalmazása számos megfigyelés alapján hozzájárulhat a rákos betegségben szenvedők életének meghosszabbításához, csökkentheti az áttétes daganatok kialakulásának veszélyét.
c ) A pecsétviaszgomba készítmény alkalmazása javíthatja a rákos megbetegedésben szenvedők életminőségét, mivel többek között csökkentheti a megbetegedéssel járó fájdalmakat és a rosszullétet.
d) Táplálék-kiegészítőként alkalmazva a gombából előállított termékek csökkenthetik a rákos megbetegedések kialakulásának rizikóját, vagy akár azok újbóli megjelenését. Ez arra a mechanizmusra vezethető vissza, hogy a szervezet immunrendszerének erősítésével a szervezet rákellenes védekező rendszere is aktívabbá válhat.

A legyengült szervezet állapotának javítása

Klinikai vizsgálatokban bizonyították, hogy a gomba-extraktum hatására a legyengült (álmatlanságban, emlékezet-kiesésben, fáradékonyságban szenvedő) 37 beteg állapota már 6 hét alatt jelentős, mérhető javulást mutatott (Yang és Wang, 1996).
A gomba-extraktum hatását magashegységi feltételek közé rendelt tibeti katonák esetében is vizsgálták. Megállapították, hogy a tengerszint feletti magasság változásából (oxigén hiány, légnyomás csökkenés) adódó kellemetlen tünetek a gomba alkalmazásával csökkentek. Amíg a kezeletlen csoportban a személyek 17-23 %- a szenvedett fejfájástól és émelygéstől, addig ez az arány a kezelt csoportban 5-11 %-ra csökkent (Human Institute of Pharmaceutical Industry, 1979).

Szexuális rendellenességek kezelése

Kínában 60, szexuális panaszokkal jelentkező férfi vizsgálata alapján megállapították, hogy már egy hónappal a gombaspóra-kivonat alkalmazását követően jelentős javulást tapasztaltak, 14 beteg teljesen meggyógyult, 25-nél jelentős, 17-nél elfogadható javulást mértek (Liu, 1999).

A mellékhatásokról általában

A gomba alkalmazása során különösebb mellékhatásra nem kell számítani. Tekintettel arra, hogy a gomba jelentős immunstimuláló hatással rendelkezik, kerülni kell immunszupresszív készítményekkel történő együttes alkalmazását. Ugyanígy kerülendő olyan szerekkel való együttes alkalmazása, amelyek véraggregációt gátló hatással rendelkeznek (pl. Aszpirin), mivel ebben az esetben összeadódó hatásra lehet számítani (Shimizu és munkatársai, 1985).

Előfordulhatnak egyéni reakciók is: igen ritkán a gomba felhasználása során allergiás tünetek jelentkezhetnek….”Irodalomjegyzék

1. Jakucs Erzsébet: Gyógyító gombáink
2. Ikekawa, T., Nakanishi, M., Uehara, K. 1968. Anti-tumor action of some Basidiomycetes, especially Phellinus linteus. Gann. 59:155-157.
3. McGuffin, M. és Young, A.L. 2004. Permanent notification of new dietary ingredients – A ten-year review. Food and Drug Law Journal, 59(1): 229-244.
4. McKenna, D.J., Jones, K. és Hughes, K. 2002. Botanical medicines. The desk reference for major herbal supplements. Harworth Herbal Press Inc. New York, London, Oxford, 825-856.
5. Hikino, H. 1991. Traditional remedies and modern assesment: The case of ginseng. In Wijesekera, R.O.B. (Ed), The Medicinal Plant Industry, Boca Raton, CRC Press, 149-166.
6. Dharmananda, S., Chen, F.T. és Weissmann, G. 1986. Herbal foods in Asia: Role in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. In Watson, R. (Ed.) Nutrition and Heart Disease. Vol II. Boca Raton, CrC Press, 91-239.
7. Gao, Y., Dai, X., Chen, G., Ye, Jingxian és Zhoz, S. 2003. A randomized, placebo-controlled, multicenter study of Ganoderma lucidum. Mushrooms, 5(4): 92.
8. Human Institute of Pharmaceutical Industry, 1979. A spot survey on the prevention of acute unadapted symptoms at plateau with Ganoderma. Chinese and Traditional Drugs, 6:29-31.
9. Jin, H., Zhang, G., Cao, X., Zhang, M., Long, j., Luo, B., Chen. H., Qian, S., Mori, M. és Wang, Z. 1996. Treatment of hypertension by linzhi combined with hypotensor and its effects on arterial, arteriolar and capillary pressure microcirculation.
10. In Niimi, H., Xiu, R.J., Sawada, T. és Zheng, C. (Ed) Microcirculatory Approach to Asian Tradicional Medicine. Excerpta Medica, International Congress Series, 131-138.
11. Kupin, V. 1992. A new biological response modifier –Ganoderma lucidum – and its application in oncology. 4th International Symposium on Ganoderma lucidum (June 10, 1992, Seoul, Korea) Abstracts, 36-39.
12. Liu, G.T. 1999. Recent advences in research of pharmacology and clinical application of Ganoderma P. Karst. species in China. International Journal of Medicinal Mushrooms, 1:63-67.
13. Shimizu, A., Yano, T., Saito, Y. és Inada, Y. 1985. Isolation of inhibitor of platelet aggregation from fungus Ganoderma lucidum. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 3012-3015.
14. Tao, J. és Ferig, K,Y. 1990. Experimental and clinical studies on inhibitory effect of Ganoderma lucidum on platelet aggregation. Journal of Tongji Medical University, 10:240-243.
15. Teow, S.S. 1995. The therapeutic value of Ganoderma lucidum. In Buchanan, P.K., Hseu, R.S. és Monocalvo, J.M. (Ed) Ganoderma. Proceedings of 5th International Mycological Congress, (August 14-21, 1995, Vancouver), 59A.
16. Yang, Q.Y. és Wang, M.M. 1996. The anti-aging effects of Ganoderma essence. Abstracts of Taipei International Symposium of Ganoderma lucidum, (August 15, 1996, Taipei), Special lecture 17. Sing, W.S. 2003. Red reishi. World Health Publishing Inc., Vancouver, pp. 55.
 
 
A ganoderma gomba kivonatát tartalmazó kávék/teák/kakaó, ill. egyéb élelmiszer-kiegészítők megrendelhetők itt: http://www.gombakavehaz.dxn.hu/termekek
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése